Sad bi mi zasigurno brzopleto odgovorili da se Omega 3 nalazi u ljekarni i ja bih se trebala gromko nasmijati, no nažalost mnogi mladi ne znaju otkud potječe Omega 3. Najvišega ima u sitnoj, plavoj ribi. Da, dobro ste čuli u maloj, onoj najmanjoj sitnoj ribi. Onim sretnicima koji žive uz more to je i najlakši način nabave Omega 3 masnih nezasićenih kiselina. One su toliko zdrave za naš organizam da je to stvarno prava poslastica za naše tijelo ako im ih serviramo u svježem izvornom obliku.
E sada je samo pitanje kako pripremiti taj Omega 3 na ukusan način svim ukućanima.
nema mi druge nego da vam ispričam moj omiljeni recept za sardele pod starinskim nazivom „Sardele na savor“. Kad sam bila mala taj mi je naziv imao francuski prizvuk koji bi me asocirao na nekakav dvorski meni, ali negdje uz morsku obalu.
No, francusko je u tom receptu jedino luk kojeg treba biti u obilju, dok drugo je sve u mediteranskom stilu. Kako ćemo pripremiti ovaj Omega 3 ovisi i o vašim preferencijama. Ja ovaj recept volim raditi s bijelim vinom, ali ispadne vrhunski kad je pripremljen s dalmatinskim domaćim octom.
Sardelu se treba lijepo počistiti tako da joj se maknu ljuske i iznutrice, te ju se ostavi posušiti. Tada je Omega 3 u punom naponu. Zatim se riba uvalja u oštro brašno i prži na ulju do zlaćane boje. Ocijedi ih se na kuhinjskom ubrusu i ostavi po strani. Kažu da se na tom istom ulju dinsta nasjeckani luk na polumjesece, no meni izgleda kao da bi se taj svježi Omega 3 sakrio u tom ulju jer ipak ostane brašna i ono izgori. Na novom ulju se dinsta luk i doda se lovorov list ili dva, zatim se posoli i nadoda papar i ulije vino ili ocat. Ovo je delicija kave nema bilo tko.