Pokušajte izbjeći kupnju vlastitih zrna kave u trgovini jer je većina tih zrna prethodno pržena i obrađena u tvornici. Umjesto toga, najbolje je pronaći lokalnu pržionicu kave u kojoj ih možete kupiti – to će vam dati svježiji okus za vaš aparat za kavu i povećati šanse da pronađete kavu koju ćete uživati ispijajući svaki dan.
Mljevenje vlastitih zrna svaki put kad poželite šalicu kave i pridržavanje svih ostalih savjeta može se činiti kao puno muke za vas ako imate aparat za kavu koji može odraditi posao, ali ako doista želite najukusniju moguću šalicu kave, dodatni napor bit će potpuno vrijedan toga.
Ali vaš aparat za kavu može imati problem, a jedan od njih je:
Hladna kava
Mogući uzrok: Blokirana glava skupine – Obavite svakodnevnu rutinu čišćenja kako biste uklonili sve blokade u glavi grupe i okolnom cjevovodu.
Mogući uzrok: Previše kave u košari filtera – Provjerite koristi li se odgovarajuća košara filtera.
Mogući uzrok: Provjerite je li radni tlak pumpe 9 bara – Pustite vodu kroz glavu skupine i provjerite pokazuje li manometar na aparatu za espresso barem 9 bara.
Mogući uzrok: Suviše fino mljevenje – Promijenite postavke mlina.
Mogući uzrok: Kava u držaču filtra je previše stisnuta – Bacite mljevenu kavu sa grupne ručke, dodajte je iz mlinca i utisnite ispravnim, lakšim pritiskom.
Ako želite da vaš aparat za kavu napravi savršenu pjenu, dok se mlijeko pjeni spustite vrč kako bi vrh štapića bio točno ispod površine mlijeka.
Kada mjerač temperature pokaže između 40-45°C, prijeđite na teksturiranje mlijeka. Podignite vrč nekoliko centimetara i postavite ga tako da cijev za paru koju vaš aparat za kavu ima bude blizu boka vrča i ispod površine mlijeka. Zatim malo nagnite vrč. To bi trebalo izazvati efekt vrtloga unutar posude koji će razbiti mjehuriće i stvoriti gušću, glatku pjenu.